Appeldag Gelselaar

zaterdag 10 oktober 2020

Locatie: Gelselaar


De voor de Appeldag inspirerende oude appelboom bij boerderij Winkels in Gelselaar, achter het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, hangt dit jaar overvol met appels.

De Appeldag in Gelselaar op zaterdag 10 oktober gaat ondanks de problemen rond het coronavirus toch door. Het programma wordt op onderdelen iets aangepast, maar de Achterhoekse Sappers komt die dag weer naar Gelselaar en de Stichting Bie Winkels houdt ook weer een poëziefestijn. Deze keer met een wereldwijde livestream op YouTube vanuit boerderij Winkels. Ook de jeugd komt aan haar trekken deze dag.

De Appeldag leent zich voor herhaling. Dat was direct duidelijk afgelopen najaar. Maar het is beter deze iets vroeger in oktober te houden. Zo kwam de organiserende Stichting Bie Winkels voor dit jaar uit op een mooie datum: 10 oktober (10-10-20). Wie die dag gebruik wil maken van de Achterhoekse Sappers moet zich aanmelden via de site van dit bedrijf. Dat kan ook door op het informatieblog www.appeldag.blogspot.com op het bericht hierover te klikken.

Poëziefestijn via livestream te volgen
In verband met het coronavirus wordt het afsluitende poëziefestijn tijdens deze Appeldag niet gehouden in de kerk, maar in boerderij Winkels, in aanwezigheid van een beperkt aantal personen. Hier staat tegenover dat het volledige programma via een livestream op YouTube wordt uitgezonden. Iedereen kan dit volgen. Het adres hiervoor wordt nog gepubliceerd.

Een oude appelboom bij boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar inspireerde de organiserende Stichting Bie Winkels voor de eerste editie van het poëziefeest. Het thema ‘bron’ voor de poëziewedstrijden dit jaar is ontleend aan eeuwenoud cultureel erfgoed. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16e eeuw, waarvan één met het jaartal 1579 bij Winkels. Bij de poëziewedstrijden van de Stichting Bie Winkels wordt opnieuw gewerkt met twee categorieën: Nederlands en Nedersaksisch.

Gedichten voor deze poëziewedstrijden moeten voor 15 september 2020 worden ingezonden, via het e-mailadres appeloogsten@gmail.com. Over de spelregels en andere zaken rond het poëziefestijn wordt geïnformeerd via het blog bij de Appeldag: www.appeldag.blogspot.com.

Fotoworkshop voor de jeugd
Voor de Gelselaarse schooljeugd geeft fotograaf Guido Bogert voorafgaande aan de Appeldag via de basisschool een fotoworkshop. Het werk van de kinderen wordt tijdens de Appeldag in boerderij Winkels getoond. Daarnaast wordt gewerkt aan nog een paar programmaonderdelen, waar later meer informatie over wordt verstrekt.

Wedstrijd appeltaart bakken
Via de Appeldag krijgt ook het Gelselaarse bakfestijn van de afgelopen jaren een vervolg. Wie bakt de fraaiste en lekkerste appeltaart? Daar draait het weer om. Iedereen mag deelnemen en thuis bakken. Tussen twaalf en een uur ’s middag kunnen taarten worden ingeleverd in café Florijn, aan de Dorpsstraat. Om 15 uur worden hier de prijswinnaars bekendgemaakt, waarna er ook gelegenheid is voor iedereen te proeven.

 


« Terug